/
Media objectMedia objectMedia objectMedia object

Gaudeix de la tardor

Caliu i benestar

Venda de productes artesans

El poble

Activitats i entorn

/

Perafita

Situat en ple centre del Lluçanès i envoltat de boscos i camps, el poble de Perafita és un lloc ideal per gaudir de la bellesa de la muntanya i del caràcter acollidor de la seva gent. Els seus orígens rurals, palpables a cada carrer i a cada racó de la població, fan que en aquest indret la tranquil·litat i la pau siguin bones companyes de viatge. Hi ajuden també els paisatges que es poden divisar: en primer terme la frescor dels arbres (roures, pins, alzines, etc) i, més enllà la muntanya, que de mica en mica s'allunya guanyant altura cap al Pedraforca, el Cadí Moixeró o el Puigmal.

En un dia clar, i des de la part alta del municipi, es pot gaudir també de belles imatges de la serralada de Montserrat i del Montseny.

El nucli antic, les cases de pedra donen constància del passat destaquem l'església de Sant Pere i el Castell, edifici romànic bastit, probablement, a finals del segle XIX.

Benvinguts a Perafita!

/

Audioguies

L'Ajuntament de Perafita us facilita 7 àudio guies que us acompanyaran en passejades i excursions senzilles per conèixer l'entorn de Perafita i recórrer una part de l'àmplia xarxa de senders i camins rurals que connecten amb les cases de pagès, fonts i pobles veïns.

Estan pensades per anar amb família i amics i gaudir de la natura, tot descobrint l'entorn de manera tranquil·la i segura mentre practiquem un esport tant saludable com caminar, sempre que triem una caminada d'acord amb les nostres possibilitats. Hi ha rutes més llargues, com les que porten a municipis veïns, on al final necessitareu un vehicle de suport si no voleu tornar a peu, i d'altres de més curtes i assequibles com una ruta turística per conèixer el poble de Perafita i el seu entorn més proper, o les que porten a l'ermita del Remei (que és a menys d'un km, a l'inici del Camí de Sta. Eulàlia de Puig-oriol), bé a la de Santa Margarida de Vilaltella, a poc més de 2 km i amb un pendent una mica més fort, però relativament assequible.

Us proposem doncs una manera de conèixer l'entorn al vostre ritme!

Més informació: www.perafita.cat

/

Esglésies i santuaris

Al Lluçanès comptem una bona diversitat de construccions romàniques d'alt interès artístic tan per l'expert investigador com per l'aficionat entusiasta que busca saber una mica més de la història del nostre país, mentre gaudeix d'uns paisatges tranquils i plens de memòria.

Entra al web: www.ctrencada.net
Entra al web: www.ausetania.cat

/

Fires, festes i mercats

Perafita és poble de festes i tradicions, destaquem:

La Candelera (2 de febrer): ha esdevingut tradició la cercavila (o passant) al matí, i a la tarda les grans curses de cavalls al camí de Can Carbó.

Festa Major de Sant Pere (29 de juny): amb diverses activitats, una de les mes consolidades és el Torneig de futbol sala de Sant Pere.

Aplec de Santa Margarida (tercer cap de setmana de juliol)

/

Mercat de Vic

La tradició del Mercat setmanal de la ciutat de Vic, ha fet que sigui una de les principals imatges que el visitant espera trobar. Cada dimarts i dissabte el trobareu a la plaça Major de Vic. També té molta anomenada el Mercat Mediaval el Mercat del Ram entre d'altres.

Entra al web: www.vicfires.cat

/

Senderisme

L'altiplà del Lluçanès és ideal per la pràctica del senderisme; els camps de conreu, els boscos, les masies, i els petits poblets conviden a l'observació del món rural i d'aquest paisatge natural de gran interès. Té un perfil suau, rebregat per les rieres i els torrents, amb petits cims, veritables talaies del Pirineu Oriental, Montserrat i el Montseny. Oferim rutes guiades, amb temàtica històrica o simplement amb interès paisatgístic: rutes per l'Alt Lluçanès, ruta carlina, ruta dels bandolers, la ruta de la guerra de successió, el camí dels senyors de Lluçà, travesses entre pobles.

/

Artesania

Al Lluçanès encara hi ha en actiu alguns teulers, cistellers, fusters i ferrers tradicionals, tot i que cada vegada en són menys. Mentrestant surten noves propostes per recuperar vells oficis donant-los un aire nou: l'Associació d'Artesans del Lluçanès aplega decoradors de vidre, escultors en fusta i en paper maixé, ceramistes, fins i tot un lutier.

L'oferta de productes variats, molts d'ells elaborats en el propi territori, i el tracte personalitzat dels qui es dediquen al comerç, són uns dels factors importants per fer confiança als botiguers i botigueres dels nostres pobles.

Segur que també coneixes les Coques de Perafita, elaborades artesanalment i cuites amb forn de llenya de pi. Visita l'Agrobotiga del Lluçanès i compra la boníssima coca de sempre!

Entra al web: www.coquesdeperafita.com
Entra al web: www.turisme.llucanes.cat

/

Transhumància

Al llarg dels segles, la ramaderia sempre ha estat una important font de recursos per la pagesia: carn, llet i llana, entre d'altres, eren elements de primer ordre per al sosteniment familiar. La llana es feia servir per confeccionar matalassos, sarrons, samarres pels pastors i altra roba d'abric; llavors ningú es podia imaginar que la llana es convertiria en un dels elements principals per engegar la industrialització a Catalunya.

Entra al web: www.turisme.llucanes.cat

Font: www.turisme.llucanes.cat/turisme i www.dalpensa.com

/

Punt burricleta

Viatjant en Burricleta t'ho passaràs molt bé! Prova una nova forma de conèixer el paisatge, la història i la cultura del teu entorn, respiraràs aire pur, compartiràs moments irrepetibles amb els amics i amb la família, i, sobretot, no et cansaràs!

Les rutes Burricleta estan pensades per gaudir, i de tots els nivells, durades i exigències. I en totes elles, el GPS et guiarà perquè mai et perdis i, a més, puguis conèixer millor el patrimoni cultural i artístic que vas trobant al teu pas.

Entra al web: http://burricleta.com

/

Rutes guiades

Rutes guiades de temàtica cultural, adaptades a les ganes i necessitats de cada grup.

Recorrent els paratges del Lluçanès podem trobar-nos amb la petjada medieval, castells, el seu romànic, ermites, campanars d'espadanya, criptes, els camins ramaders de tradició transhumant, indrets, goles, baumes, gorgs, que diuen les llegendes que eren sovintejats per les bruixes lluçaneses per fer-hi aplecs, orgies, samaniats, i podem trobar també molts d'altres racons sorprenents. Caminant pels seus boscos i camins podem descobrir nombrosos masos i masies que encara ara ens recorden la forma de viure dels nostres avantpassats.

Observant els tretze pobles que conformen el Lluçanès ens adonarem que és un territori tranquil i amable (ara no us penseu que sempre tot és només pau i tranquil·itat, aquell que busca moviment, festa i diversió també ho pot trobar aquí) i que ens amaga infinitat de secrets que val la pena descobrir.

Entra al web: www.ctrencada.net
Entra al web: www.ausetania.cat

/

Vols amb globus

Un vol amb globus és l'oportunitat perfecte per descubrir i contemplar el territori des de l'aire és plaer de sentir-se lliure i gaudir d'una vista insòlita des de l'aire.

La Plana de Vic, el Montseny, La vall de Collsacabra...

Entra al web: www.aircat.cat

/

Visita a la granja

La formatgeria del Lluçanès, a la comarca d’Osona, disposa d’un ramat de 150 ovelles ecològiques, escasses a Catalunya.

Per donar a conèixer la ramaderia ecològica i la producció de formatges artesans, Betara organitza visites guiades per escoles adaptades a tots els nivells educatius, com també a grups de famílies, jubilats i turistes.

Durant la visita també s’ofereixen activitats didàctiques i tallers a l’aula de la nova Granja Escola, que permetran als visitants estar en contacte amb la natura i els animals.

Contacte
Podeu sol·licitar més informació a:
93 888 08 52 / 629 01 35 43
info@betara.cat
www.betara.cat

/

Gastronomia

Al Lluçanès hi podem trobar des de l'austeritat de la cuina casolana fins a la sofisticació de la cuina més elaborada i moderna. Actualment La Fonda Sala té una estrella Michelin.

El què tenen en comú és la utilització dels productes de la terra: el xai, el porc, el cabrit, el conill, l'ànec i el pollastre són presents a la taula cuinats amb la senzillesa pròpia de la vida de pagès. La tòfona, els bolets i les herbes acaben de donar un toc exòtic als fogons. Una vetllada a taula s'ha de rematar amb pa de llenya i coques de Perafita.

Entra al web: www.turisme.llucanes.cat/gastronomia
Entra al web: www.victurisme.cat

Font: http://eixprofessional.com/especials/el_llucanes.html

I a només 45 min...

Vall de Sau- Collsacabra, Vall de Núria, Parc Natural de la Garrotxa.

REGALA EXPERIÈNCIA

Descarrega't i personalitza el teu val

DESCARREGAR EL VAL

IMPORTANT: Aquests vals no van vinculats a cap reserva oficial,
són uns vals simbòlics on pots personalitzar el text
imprimir-los i regalar-los a les persones desitjades.

*Consultar disponibilitat previament.